Beszámoló a II. Innovációk a folyadékbiopsziában szemináriumról (Innovations in Liquid Biopsy Seminar – ILBS)

A Nemzeti Színház hangulatos Gobbi Hilda termében került megrendezésre egész napos II. Innovációk a Folyadékbiopsziában Szemináriumunk (II. Innovations in Liquid Biopsy Seminar – ILBS) május 9-én. Az esemény, amely 130 meghívott vendég részvételével zajlott, átfogóan foglalkozott a folyadékbiopszia területén elért legújabb vívmányokkal, illetve ezek alkalmazásával a kutatás-fejlesztésben és a klinikumban. Nagy hangsúlyt kapott a folyadékbiopszia egyre jelentősebb szerepe az onkológiai alkalmazások területén. A szemináriumon az akadémiai szféra és az ipari szektor egyaránt képviseltette magát.

Clinomics Europe - Targeting homologous recombination deficiency in ovarian cancer

A rendezvényt Csikota Péter, a Clinomics Europe cégvezetője nyitotta meg, felvázolva a folyadékbiopszián alapuló technológiák jelenlegi helyzetét és az ezekben rejlő jövőbeli lehetőségeket. Az Európai Folyadékbiopszia Társaság (European Liquid Biopsy Society – ELBS) tagjaként a szervezet missziójáról és tevékenységéről is szólt néhány szót a szakmabeli közönségnek.

A szemináriumon a terület vezető szakértői beszéltek legújabb eredményeikről, kiváló előadások hangzottak el mindhárom szekcióban. A délelőtt során az előadók a szolid tumorok molekuláris rendellenességeiről, a terápiás válasz monitorozásáról, multi-daganatszűrésről, valamint a keringő DNS- és miRNS-profilok vizsgálatáról beszéltek. A frissítő kávé- és ebédszünetet követően a második szekció Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnökének beszédével kezdődött. E szekció előadásai a folyadékbiopszia onkohematológiában és szolid tumorokban való alkalmazásait érintették, illetve keringő tumorsejtekre és szabad DNS-re épülő technikákat elemeztek. Az utolsó előadáscsokor a folyadékbiopsziás alkalmazásokkal kapcsolatos úttörő kutatásokat sorakoztatott fel. Szóba került többek közt a ColonAiQ vastag- és végbélrák rizikótesz klinikai alkalmazása. Az összes elhangzott, kiváló előadás hozzájárult a folyadékbiopsziában rejlő potenciál mélyebb megértéséhez.

Bízunk benne, hogy az esemény elősegítette a szakértők közötti hatékony tudáscserét és együttműködést, és ezzel megnyitotta az utat e számunkra fontos terület további fejlődése előtt az onkológiai kutatásban és diagnosztikában.

Teljes galéria

Az összes fotó megtekintéséhez kattintson a galéria bármely képére!